Spring naar content

Bond Towers Breda

Sinds eind jaren ’90 staan ze aan de zuidelijke rondweg. Kom je Breda binnen, dan heten ze je welkom. De twee kantoortorens hebben al heel wat bedrijven gehuisvest, waaronder BNY Mellon, Regus en momenteel OK. Maar de bezettingsgraad daalde gestaag, dus moest er iets gebeuren. De nieuwe eigenaar Bond Concepts vroeg ons mee te denken over een stevige update.

Hoe vertrouwd ook inmiddels in het straatbeeld, de torens vertegenwoordigen geen grote architectonische waarde. Ze zijn niet per se mooi of lelijk, maar vooral functioneel. Automobilisten die er honderden keren langs zijn gereden, zullen niet snel een bijzondere eigenschap kunnen benoemen. Nu kregen we een uitgelezen kans om juist die toe te voegen. Al bleek het in de praktijk vooral een technische uitdaging.

Bond Concepts wilde het complex geschikt maken voor verhuur aan meerdere partijen. Elke verdieping in de torens beslaat zo’n 400 m2, dat is een mooie oppervlakte voor de Bredase huurmarkt. Maar het gebouw moest wel eenheid uitstralen, verbondenheid tussen de bedrijven. Daar staat de naam Bond immers voor. Onze oplossing: een atrium tussen de twee torens. Dat brengt de kantoren bij elkaar en dat geeft ruimte voor een lounge, waar wordt geluncht, geborreld en informeel vergaderd. En niet onbelangrijk: Het atrium is een indrukwekkende, groene entree voor iedere bezoeker.

Het plaatsen van het atrium had meer voeten in aarde dan gedacht. De staalconstructie had een eigen fundering nodig, dwars door de bestaande kelderbak (en parkeerplaats). Dat heeft wat hoofdbrekend gekost, maar in goede samenwerking met Van Boxsel Engineering, Pellikaan Bouwbedrijf, VINCI Facilities en First Crown Beheer hebben we de klus geklaard, zónder noemenswaardig ruimteverlies. En dat is maar goed, want de Bond Towers zitten alweer nagenoeg vol met huurders.

Foto’s: Studio Poot

Op zoek naar een architect in Breda? Neem dan contact met ons op.

Opdrachtgever

Bond Concepts

Soort werkzaamheden

Uitbreiding

Oplevering

2019