Helemaal nieuw is herbestemmen natuurlijk niet meer. Gelukkig zien we steeds meer initiatieven ontstaan, want de noodzaak neem toe. Sterker nog, herbestemming is dé oplossing voor een stapel problemen in Nederland, Europa en de wereld. Sinds de crisis kampen we met een gigantisch overschot aan leegstaand vastgoed. Het staat voor flinke bedragen in de boeken, maar dat is het allang niet meer waard. Leegstand kost een fortuin.

Dat is des te wranger als je beseft dat leegstand geen tijdelijk probleem is. Onderzoek toont aan dat de vraag naar ruimte anders moet worden ingevuld. Dat zie je vooral terug op de kantorenmarkt. De vraag daalt structureel door trends als automatisering, globalisering en thuiswerken. Slopen is geen optie, omdat het vastgoed als vermogen in de boeken staat. Dus is herbestemmen de enige reële optie.

Herbestemmen is een begrip geworden. De expertise groeit en nieuwe regelgeving maakt meer mogelijk. Zo heeft het Bouwbesluit er begrippen als “verbouw” bij gekregen, die de regels versoepelen. De kunst is hier een gulden middenweg in te vinden: Niet per se de zwaarste normen hanteren, maar prijs en kwaliteit afstemmen. Want de business case van herbestemmingen luistert doorgaans erg nauw. Natuurlijk moet er worden geïnvesteerd, maar de projecten zijn pas interessant met enkele ‘winstpakkers’.

Die winst begint met een kansrijk idee, dat moet worden onderzocht. Heeft een gebouw zicht op een tweede leven? Bij BB Architecten leveren we een wezenlijke bijdrage aan dat onderzoek, ondermeer gebaseerd op onze ervaringen met herbestemming. We hebben al projecten gerealiseerd (van kantoor naar wonen) en er loopt een aantal aanvragen in grote en kleine steden. Succes begint steeds met een nauwe samenwerking tussen beleidsvoerders, opdrachtgevers en uitvoerende partijen. Als iedereen in goed overleg doet waarin hij goed is, worden faalkosten enorm beperkt.

Een obstakel vormt vooralsnog de fiscus, die het begrip herbestemmen niet erkent. Het aankopen van vastgoed en het verbouwen daarvan wordt als twee handelingen gezien, die allebei belastingplichtig zijn. Funest voor heel wat business cases, die daardoor niet rondkomen. Daar zou de Belastingdienst voor een schitterende winstpakker kunnen zorgen.

Heeft u leegstaand vastgoed? Wilt u onderzoeken of herbestemming een optie is? Neem contact op en maak gebruik van onze lessons learned. Wie weet, is onze expertise een verrijking voor uw vastgoed!