Spring naar content

Villa S Teteringen

Slimme architectuur voor duurzaam wonen

Een opvallende verschijning, zo mag deze villa in Teteringen wel genoemd worden. Het wit van de woning biedt samen met tegen het zwart aanliggende accenten veel contrast. Qua vormgeving wordt het oog meegenomen langs een krachtig lijnenspel, dat niet alleen zorgt voor een spannende aanblik, maar ook nog eens functioneel bijdraagt.

Een duidelijke signatuur

BB architecten kreeg van de opdrachtgever door in welke stijl moest worden gebouwd en nam dat als vertrekpunt voor het ontwerp. “Met inachtneming van het programma van eisen is er een typisch ontwerp gekomen waarin je onze signatuur herkent. We spelen met de belijning en verbinden elementen met elkaar. Dat kan zijn door middel van kleurgebruik, of op elkaar aansluitende vormen. De geveldelen zijn in wit stucwerk uitgevoerd en voorzien van accenten die bijna zwart zijn. Dat levert een mooi contrast op, terwijl tegelijkertijd een stuk verbinding ontstaat. Het witte stucwerk wordt afgewisseld met gevellatten in western red cedar, in de olie gezet

Opmerkelijk is de manier waarop het dak over de nok heen gevouwen lijkt te zijn. “Je maakt een visuele tour als je naar de villa kijkt”, vervolgt Steven. “Het bestemmingsplan schreef voor dat het huis een kap moest krijgen. Daar hebben we op deze manier onze eigen invulling aan gegeven. In het steile deel zijn Velux-vensters geplaatst voor extra daglichttoetreding. De kozijnen in de woning zijn gemaakt van duurzaam aluminium in een matchende, donkere kleur. De cirkel is weer rond met de in hout uitgevoerde balustrades, in dezelfde ‘western red cedar’-houtdelen als waarmee de gevel is bekleed.”

Geïntegreerd comfort

Een comfortverhogend en esthetisch element vormen de geïntegreerde zonnelouvres boven, in het overstek. “De zonnelouvres houden het zonlicht tegen, zodat je er heerlijk kunt zitten. Beneden is een overkapping geïntegreerd die is voorzien van infrarood verwarmingspanelen in het plafond, zodat je onafhankelijk van het weer en de heersende buitentemperatuur fijn buiten kunt zijn.”

Even binnenkijken

Vanuit de hal waar men binnenkomt, wordt een blik naar boven naar de nok van het huis gegund. Dat zorgt voor een enorm ruimtelijk effect. “De nok is het midden van de woning. Aan de straatkant bevindt zich de zitkamer, aan de tuinkant de woonkeuken”, vult Steven in. “Kijk je vanuit het midden omhoog naar de nok, dan zie je de overloop die de slaapkamers verbindt.”

Dankzij de duurzame materialen die zijn gebruikt, de aanwezige zonnepanelen en een warmtepomp, is het huis nagenoeg energieneutraal. “Het is een stijlvolle, contrastrijke woning geworden die qua comfort en energiezuinigheid echt helemaal van deze tijd is”, zegt Steven tot besluit.

Opdrachtgever

Particulier

Soort werkzaamheden

Nieuwbouw woning

Oplevering

2020