Transformatie Bioscoop naar Horeca Reigerstraat Breda

In combinatie met C5 Architecten. 

Een vervallen publiekstrekker weer tot leven wekken in de bruisende bourgondische stad Breda, was de vraag van de opdrachtgever. Een metamorfose moest er voor zorgen dat het introverte gesloten karakter van de bestaande situatie, getransformeerd wordt in een extroverte omgeving waar binnen en buiten elkaar versterken.

De voormalige Casino Bioscoop beslaat ca. 3000m2. Een oud pand in het hart van Breda wat in het verleden een theater was. De kracht van het complex bevindt zich in de kern. De functie richt zich op een eigen interne wereld. Een aaneenschakeling van gebouwdelen door de jaren heen, resulteert in gevarieerde samenstellingen van constructieve wanden en vloeren.In de technische uitwerking hebben we ons gericht op het maken van diverse gevelopeningen en interne doorbraken. Welke resulteren in meer nuttige vierkantenmeters, die toekomen aan de gebruiker. De nieuwe invulling van de transparante gevel aan zowel de Reigerstraat als de Schoolstraat, het maken van openingen in de gevel en binnenwanden van de foyer met haar aangrenzende zalen. Geeft het introverte bestaande karakter gelijk een nieuwe extroverte aanblik.

Door visuele verbindingen te maken in horizontale en verticale richting. Zal in de praktijk de interne dynamiek, wat ontstaat door het logistiek verplaatsen van de gebruiker, effect hebben op de omgeving buiten het pand. Het bruisende leven in de Breda richt zich automatisch op het open en toegankelijke karakter van het getransformeerde complex, waar bouwhistorische elementen in de diverse ruimte een gevoel van nostalgie oproepen.