Alweer drie jaar maakt Amer Karim deel uit van ons team. Sinds zijn komst heeft de Syriër zich enorm ontwikkeld in alle opzichten. Niet alleen heeft hij zich ontzettend goed verdiept in onze taal en cultuur, ook is hij een ware verrijking voor het bureau met zijn gespecialiseerde werk in 3D-visualisatie. Hoogste tijd om hem aan het woord te laten.

“Zoals iedere bouwkundige speelde ik als kind eindeloos met Lego. Thuis in Damascus schiep ik met blokjes mijn eigen werelden. Structuren, esthetiek, materialen, ik was er toen al weg van. Niet heel verrassend dus dat ik nu exact hetzelfde doe, weliswaar met een computer. Met mijn 3D-visuals laat ik zien wat er nog niet is. Ik probeer dat zó natuurgetrouw te doen dat het nauwelijks is te onderscheiden van een foto. Als mensen daar langdurig over twijfelen, weet ik dat ik goed zit. Dan is het misschien een meesterwerk.”

Met behulp van 3D-rendersoftware creëert Amer exacte weergaven van een architectonisch ontwerp. De beelden zijn van tientallen meters afstand genomen, maar je kunt inzoomen tot het cement tussen de bakstenen. De vormen, de materialen, de schaduwen en het landschap: alles is haarscherp en levensecht. Door een ontwerp zo tot leven te brengen, overtuig je de opdrachtgever, ondersteun je de commercie en de technische uitvoering. Daarom is Amer’s werk binnen BB Architecten inmiddels onmisbaar. Inmiddels heeft hij de basiscursus Bouwkunde afgerond; nu verdiept hij zich in de Nederlandse taal. Vooral het vakjargon verdient nog wel wat oefening.

“In mijn thuisland Syrië werkte ik als bouwkundige ook veel met modellen en maquettes.
Een bijzondere stad, met veel verschillende wijken. Het oude centrum doet Parijs aan met veel natuursteen, maar er zijn ook grootschalige nieuwbouwwijken uit de jaren ‘50 en ’60. In de jaren ’80 ontstonden mooie wijken met hoge woontorens en brede straten. De ideeën die ik daar heb opgedaan, zou ik willen mixen met de moderne Westerse architectuur. Strakke lijnen en beperkt kleurgebruik. Dat zijn mijn dromen van nu.”